e-bizz.nl

Trend van 2018: de e-bike

e-bike

We zien steeds vaker e-bikes op de wegen rijden, maar wat maakt dit type fiets nu zo bijzonder? In principe is dat vrij simpel. Behalve het feit dat je met een e-bike heel makkelijk overal komt zonder een druppeltje zweet van het fietsen, is het ook nog eens een redelijk goedkoop alternatief in verhouding met een gewone fiets. Op een e-bike kun je tenslotte normaal fietsen, volledig gebruik maken van de motor, of een combinatie daarvan. Wat een e-bike namelijk absoluut ideaal maakt is de trapondersteuning die de motor biedt.

De motor van de e-bike

Een elektrische fiets wordt aangedreven door de elektrische motor van de fiets. Deze motor loopt op zijn beurt weer op een accu, welke je vandaag de dag bijna overal in het land wel kunt opladen. Met de opkomst van elektrische (en hybride) auto’s zoals Tesla en de Toyota Prius, zien we steeds vaker punten om elektrische voertuigen op te laden. En dat is een echte uitkomst wanneer je op een e-bike rijdt. Je kunt namelijk ongeveer 80 kilometer rijden op de fiets voordat je deze opnieuw zult moeten opladen. Een e-bike motor moet goed worden onderhouden om deze een lange levensduur te geven. Dat houdt niet in dat je de motor elke dag moet poetsen, maar het wordt bijvoorbeeld wel aangeraden om de e-bike binnen te parkeren in plaats van buiten in de kou. Of in de warmte wat dat betreft.

Actieradius: 80 kilometer

Op een e-bike kun je ongeveer 80 kilometer rijden voordat je de accu opnieuw moet opladen. Dit wordt ook wel de actieradius van de fiets genoemd. De gemiddelde levensduur van een accu ligt tussen de 5 en de 7 jaar, maar dit kan behoorlijk verlengd worden als de fiets (of alleen de accu wat dat betreft) zorgvuldig wordt bewaard. Het liefst op kamertemperatuur. Vorst en hitte of consistente warmte zijn namelijk niet goed voor de batterij en hierdoor wordt zowel de levensduur, als de actieradius van de e-bike behoorlijk korter.

Trending

Het is dus niet zo gek dat we de elektrische fiets steeds vaker op onze wegen zien rijden. Dit type fiets is dankzij de elektrische motor een echte uitkomst als vervoer. En in 2018 zullen we deze tweewieler zeer waarschijnlijk nog vaker tegenkomen. Om er zelf eentje aan te schaffen kun je met een snelle Google zoekopdracht een boel verschillende verkooppunten vinden. Zelf heb ik er eentje aangeschaft bij Stellafietsen, vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding.

Mobiele versie afsluiten