Auto's

De transportsector

Transport is iets waar we dagelijks mee te maken hebben. Er zijn veel middelen van transport zoals het vrachtvervoer over de weg, het water en in de lucht. Ook transport via het spoor is een veel gekozen optie. Zonder transport zouden we veel dingen die zo vanzelfsprekend zijn niet meer kunnen doen. Maar hoe is het transport eigenlijk ontstaan? Aan het begin van de 19e eeuw zag het transport er nog heel anders uit dan nu. Men bewoog zich grotendeels lopend voort of, als je meer geluk had, met een paard of ander lastdier. Daarnaast had men de volgende voertuigen tot zijn beschikking: Karren, koetsen, getrokken door paarden en boten in verschillende soorten en maten. Vervolgens tijdens de transportrevolutie veranderde er veel op het gebied van transport. Dankzij de stoommachine kwamen er in het begin van de 19de eeuw belangrijke nieuwe transportmogelijkheden. Namelijk de trein en het stoomschip. Deze nieuwe vormen van vervoer konden echter niet bestaan zonder dat daar de infrastructuur op werd aangepast. De aanleg van een spoorwegennet en van nieuwe waterwegen werd noodzakelijk. Uiteindelijk breidde het steeds verder uit en zijn we gekomen waar we nu zijn.

Vrachtvervoer over de weg

Vrachtvervoer over de weg is een nog steeds groeiende sector. Met name binnen ons land neemt het wegtransport flink toe. Ondanks de steeds verder toenemende files is vrachttransport over de weg nog steeds een veel gekozen optie. Bij het transport binnen onze landsgrenzen zie je vaak al flinke trucks rond rijden maar voor het internationale transport wordt er zwaar geschut ingezet. Bijvoorbeeld de MAN trucks. De MAN TGX is een veel geziene verschijning op de internationale snelwegen. De MAN TGX is een vrachtwagen type van het merk MAN. TGX is het zwaarste type van MAN en richt zich vooral op het internationale transport en zwaar transport. Met deze trucks kan je eigenlijk alles wel vervoeren.

Wat kunnen we de komende jaren verwachten?

De toekomst van de transportsector ziet er goed uit al zijn er natuurlijk wel heuvels die overwonnen moeten worden. De lat voor het wegvervoer in Nederland wordt de komende jaren erg hoog gelegd. De sector staat namelijk voor heel wat uitdagingen, met energiezuinigheid als absolute nummer één. Met name in de grote steden worden steeds meer vrachtwagens verbannen en moet het laatste stukje op een andere manier afgelegd worden. Het elektrisch rijden neemt ook in de transportsector steeds verder toe waardoor het milieu ook steeds meer gespaard wordt.